lunes, 29 de julio de 2013

LA NIÑA ROSA, FISCALIA I EL DR. ORTIZ




Ja han passat dues setmanes des de la meva arribada a terres salvadorenyes. Seria temerari afirmar que estic completament adaptat i que estic capacitat per fer afirmacions rotundes i judicis de valor sobre la vida en aquest petit país. Com deia Patxi Álvarez citant a un company seu:

cuando un extranjero pasa una semana en un país, escribe un artículo. Si llega a pasar un par de meses, escribe un libro. Pero si pasa más de un año, ya no se atreve a escribir nada.
I seguia dient:

Y es que es verdad, el conocimiento profundo de la realidad nos hace percibir que difícilmente podemos atraparla bajo clichés o generalidades.

Subscric 100% aquestes afirmacions i per tant amb la mesura del possible intentaré evitar caure amb generalitats i fer judicis de valor.
Dit això... avui em veig obligat a parlar de tres persones que he conegut durant aquestes dues primeres setmanes: 

El dimarts passat vaig anar a Arcato, un petit poble rural que fa frontera amb Hondures. Allà ens esperava la Niña Rosa. No negaré les ganes que tenia de conèixer aquella senyora (tot i que li diuen Niña té uns 55 anys), ja que a la feina tothom en parlava meravelles i per a molts és un símbol. 

La Niña Rosa viu amb una clavícula i dues costelles trencades. També té forts dolors al braç esquerra i per tant quasi bé no el pot moure. Ens va explicar que el 2010 un lladre fugint de la policia es va amagar a casa seva amb tanta mala sort que quan va entrar va xocar amb ella i la va tirar a terra. La pregunta obligada era per què no havia anat al hospital...  sí que hi havia anat... però la resposta del Doctor va ser había tomado i per tant era problema seu (no se li va fer cap prova per corroborar si realment estava borratxa o no. Evidentment no ho estava). Tot i la lluita i la insistència perquè la curessin al cap de 3 anys encara està igual. (No estic afirmant que tots els hospitals de El Salvador siguin igual i que tots els metges siguin uns animals com aquest. Estic convençut que hi ha bons doctors i que alguns hospitals treballen millor).

Tanmateix, l’estat de salut de Doña Rosa m’atreviria a dir que és el menys important. No ho dic jo, sinó que és el que ella pensa. El que realment és rellevant per ella és la lluita per tal d’aconseguir justícia. Perquè totes les vulneracions dels drets humans que van patir els salvadorenys durant la Guerra Civil no quedin impunes. Perquè tothom sàpiga la veritat. 

Els seus pares els hi van matar durant el conflicte, també algun dels seus germans. En canvi a ella no la van executar però va ser torturada, brutalment torturada. Ho explica amb tristesa però amb valentia, és una lluitadora nata i no vol que les coses es quedin com estan. La seva principal obsessió és poder transmetre tota les seves vivències a les generacions futures perquè aquestes coneguin el què va passar, perquè no s’oblidi... l’emociona veure joves compromesos, que volen saber i que s’interessen per la realitat amagada per gran part de la classe política.

La trobada no va durar més d’una hora, però tot el que transmetia aquella senyora és difícil d’expressar en paraules. Una mostra més va ser quan al final ens volia convidar a dinar... estic 100% segur que si ens hi haguéssim quedat, l’endemà ella i la seva família no hauria pogut menjar. Era extremadament pobre des d’un punt de vista de recursos, però extremadament rica a nivell humà.

Vàrem abandonar la casa de la Niña Rosa direcció la Fiscalia de Chalatenango... definitivament va ser un dia de contrastos. El fiscal que ens havia de rebre semblava molt ocupat parlant amb la secretaria. Sense posar en dubte que parlaven de temes estrictament de feina, només sé que ens va fer esperar uns 40 minuts... sort que havíem demanat cita perquè sinó no m’ho vull imaginar quin hagués estat el temps d’espera.
Havíem demanat la reunió per saber com estava la investigació de dos casos d’execucions sumàries, de tres casos de tortures i també per un parell de casos d’exhumació. Les denúncies s’havien presentat al març i la resposta va ser que no s’havia començat a fer res... La reacció de l’advocada del IDHUCA (institució on estic treballant) va ser admirable. En bones paraules i sense posar-se nerviosa va demanar-li més celeritat amb el procediment i li va fer entendre que era penós que no s’hagués fet res. Dic que va ser admirable perquè sense cap mena de dubte la meva reacció hagués estat mol diferent. No podia entendre com amb tanta tranquil·litat i despreocupació afirmava que tot estava igual... m’agradaria pensar que aquest fiscal és una excepció i que la resta treballen una mica més i amb una mica més d’eficiència.

Va avançar la setmana i el divendres vaig tenir l’ocasió de coincidir amb el Dr. Ortiz, el Dr. del Cas de la Beatriz, cas desgraciadament famós a tot el món.  
A tots els assistents a l’acte ens va donar una lliçó de professionalitat i humanitat. No sóc capaç de fer-ne un resum... crec que és molt millor citar un conjunt d’afirmacions que va realitzar sobre l’avortament i la seva regulació a El Salvador:

Pocs metges es posicionen de la forma que ho fet jo. Tenen por i tenen por de perdre el seu prestigi.

Els honorables membres del Tribunal Constitucional no van entendre el cas. No van entendre el problema mèdic.

El nostre objectiu és que el nen neixi bé, però també el restabliment de la salut materna. En el cas de la Beatriz només quedava una opció, ja que el nen o naixeria mort o moriria al cap de poques hores (així va ser, va morir al cap de 5 hores). 

La llei estableix que només podem actuar si hi ha un risc imminent de mort. Això és una irresponsabilitat mèdica. Cal prevenir i no arribar al límit. Sinó, quina és la funció del metge?

Quan els metges parlàvem d’interrupció de l’embaràs, no parlàvem de matar el feto (ja que ja estava mort o moriria en breus) sinó per salvar la vida a la dona.

Que cadascú tregui les seves pròpies conclusions...

                                                                                                       Arnau

No hay comentarios:

Publicar un comentario